Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013

Μία νύχτα που κράτησε χρόνια
Τη Βάσια Ακαρέπη, τη γνώρισα πριν από δεκαοχτώ χρόνια, συγκεκριμένα το 1995. Ήμασταν και οι δύο μέλη της θεατρικής ομάδας της πόλης μας και μπορώ να πω πως εύκολα την ξεχώρισα ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, για το χαμόγελο της και τη σπιρτόζικη – ενθουσιώδη συμπεριφορά της. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήρθαμε πολύ κοντά και πέρα από το θέατρο που αρχικά μας ένωσε, κάναμε παρέα και σε προσωπικό επίπεδο ενώ οφείλω να αποκαλύψω πως είναι ο άνθρωπος που μου γνώρισε τον μετέπειτα σύντροφο και αργότερα σύζυγο μου!

Ο χρόνος κύλησε, πέρασε και δυστυχώς καμιά φορά η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις σε αναγκάζουν να «χαθείς» ακόμα και με ανθρώπους που εκτιμάς και αναπολείς την παρέα τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νομίζω ότι βοήθησαν πολλούς να «ξαναβρεθούν» και κάπως έτσι μετά από αρκετά χρόνια εγώ και η Βάσια αρχίσαμε να τα ξαναλέμε.

Ομολογώ πως δεν γνώριζα ότι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα της ήταν να γράψει ένα βιβλίο, τουλάχιστον την εποχή που κάναμε παρέα δεν είχε τύχει ποτέ να συζητήσουμε κάτι τέτοιο αλλά ούτε κι εγώ από πλευράς μου είχα εκφράσει κάτι αντίστοιχο. Λίγο καιρό αφού είχε εκδοθεί το βιβλίο μου «Σιωπή στο Σκοτάδι», μιλήσαμε και μου εξέφρασε αυτή της την επιθυμία.

Προσωπικά είμαι άνθρωπος που πιστεύει πολύ στην πραγματοποίηση των «ονείρων» με απαραίτητη προϋπόθεση την αφοσίωση, τη δουλειά και την προσπάθεια καθώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Αυτή ήταν θα έλεγα και η μόνη συμβουλή που έδωσα στη Βάσια, την προέτρεψα να προσπαθήσει κι έτσι πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Μία νύχτα που κράτησε χρόνια», από τις εκδόσεις Μίνωας.

Θα μπορούσα να είχα πάρει το βιβλίο της από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του όμως προτίμησα να κάνω υπομονή και να περιμένω για μία περίοδο που θα ήμουν πιο άνετη και ξεκούραστη για να του δώσω την κατάλληλη προσοχή και τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα πως έπραξα πάρα πολύ σωστά.

Κάποιοι από εσάς θα νομίσετε ότι είμαι επηρεασμένη και όχι αντικειμενική επειδή γνωρίζω τόσο καλά τη δημιουργό όμως αυτό δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο. Το περίμενα πως το βιβλίο της θα ήταν καλό, αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι θα μου αρέσει τόσο πολύ, σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα συνεχίζω να το σκέφτομαι και μετά το πέρας της ανάγνωσης του!

Η Βάσια έχει δημιουργήσει χαρακτήρες ιδιαίτερους, σκοτεινούς αλλά ταυτόχρονα ελκυστικούς, μυστηριώδης που σε γοητεύουν και σε παρασύρουν και μάλιστα το καταφέρνει χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης. Μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα αλλά ακόμα περισσότερο η «γλύκα» που αναδίδεται μέσα από τη συναισθηματική φόρτιση η οποία υποβόσκει σε κάθε σελίδα του βιβλίου της.

Η γραφή της απλή, χωρίς πομπώδης εκφράσεις και υπερβολές, λέει ξεκάθαρα όλα όσα πρέπει να ειπωθούν ενώ παράλληλα με ευκολία οι εικόνες σχηματίζονται από μόνες τους και συνθέτουν έναν πίνακα ζωγραφικής με ζωηρά και έντονα χρώματα όποτε χρειάζεται ενώ σε άλλα σημεία υπάρχουν σκιές που το φως έρχεται μόνο την κατάλληλη στιγμή.

Οι ήρωες της, αληθινοί από κάθε άποψη, ο καθένας τους με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε κερδίζουν και μάλιστα προσωπικά κατέληξα να τους αγαπήσω όλους το ίδιο αφού όλοι είχαν κάτι να μου πουν.

Το βιβλίο κυλάει, οι σελίδες φεύγουν και δεν το καταλαβαίνεις, δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου, όχι από αγωνία απαραίτητα αλλά επειδή δεν μπορείς να αποχωριστείς τη γλυκιά του ατμόσφαιρα.

Και το τέλος… όχι απλά ανατρεπτικό αλλά μαγικό! Από την αρχή προσπαθούσα να μαντέψω τι κρυβόταν από πίσω και έκανα ένα σωρό σενάρια με το μυαλό μου αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα και ναι, έμεινα έκπληκτη με την τροπή των γεγονότων με το πώς αυτός ο κύκλος έκλεισε όπως ακριβώς κάποτε είχε ανοίξει.

Αγαπημένη μου Βάσια, θα ήθελα να σου πω ότι τα κατάφερες! Το όνειρο σου πραγματοποιήθηκε όχι μόνο επειδή το ήθελες πολύ και κόπιασες γι’ αυτό αλλά ακριβώς επειδή το βιβλίο σου είναι υπέροχο, αξίζει και με το παραπάνω!

Δεν ξέρω αν αυτή η νύχτα κατάφερε να κρατήσει χρόνια, το σίγουρο όσον αφορά εμένα είναι ότι η ιστορία του βιβλίου σου θα μείνει μέσα μου αιώνια!


Τα συγχαρητήρια μου με όλη μου την αγάπη και δεν σου κρύβω πως ανυπομονώ να διαβάσω κι άλλα πράγματα από εσένα, τα περιμένω με λαχτάρα. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στα μελλοντικά σου σχέδια μέσα από την καρδιά μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου