Κυριακή, Αυγούστου 17, 2014

Το ημερολόγιο μίας νύφηςΚαι ναι! Έφτασε η μέρα, η ώρα, η στιγμή που ονειρευόσουν σε όλη σου τη ζωή! Ο εκλεκτός της καρδιάς σου, το άλλο σου μισό, σου κάνει πρόταση γάμου και ήδη το γαμήλιο εμβατήριο ακούγεται στ’ αυτιά σου ενώ φαντάζεσαι τον εαυτό σου ντυμένο στα λευκά, μία εικόνα που λαχταράς να γίνει πραγματικότητα από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου.
Τι γίνεται όμως όταν ανήκεις στη μειοψηφία και ο θεσμός «γάμος» δεν είχε ποτέ μία θέση στα βασικά της λίστας σου; Κι όλα εκείνα τα τυπικά – διαδικαστικά που αναγκαστικά θα βρεθείς αντιμέτωπη μαζί τους ώστε να οργανώσεις έναν γάμο που θα ικανοποιήσει τις δικές σου επιθυμίες αλλά και των υπόλοιπων μοιάζουν τουλάχιστον τρομαχτικά!
Η Τατιάνα Τζινιώλη στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια κρατά ένα ημερολόγιο καθώς προετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα.  Το πώς βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση μας το εξηγεί απλά και εύκολα. Ήταν κατά του γάμου αλλά όταν ο έρωτας της  χτύπησε την πόρτα, όταν ήξερε πως είχε βρει το άλλο της μισό δεν ήταν τόσο δύσκολο να αλλάξει γνώμη.
Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα αν είχαμε εξιστόρηση περισσότερων γεγονότων και κάποια πλοκή. Όμως η Τατιάνα θέλησε απλά να πει τη δική της ιστορία, να δημιουργήσει έναν οδηγό για επίδοξες νύφες, να συμβουλεύσει και να προειδοποιήσει.
Θα διαβάσετε πολλά για νυφικά, τούρτες, δεξιώσεις, νομικά έγγραφα και καταστήματα επίπλων όμως το πιο βασικό που δεν παραλείπει ποτέ να υπενθυμίζει είναι τον λόγο για τον οποίο μπαίνει κανείς σε μία τέτοια διαδικασία. Ένας γάμος δεν γίνεται για τα σόγια, δεν γίνεται για να «δείξουμε» στους άλλους ότι παντρευόμαστε, δεν πρόκειται για διαγωνισμό. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο γίνεται είναι επειδή το ζευγάρι αγαπιέται και θέλει να γιορτάσει γι’ αυτή τη σχέση, θέλει να ορκιστεί αιώνια αφοσίωση και αγάπη όσον κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό ή ξεπερασμένο. 
Παράλληλα, η κάθε νύφη που θέλει να περάσει καλά στον γάμο της και να τον θυμάται για πάντα με νοσταλγία, καλά θα κάνει να είναι ο εαυτός της και αυτό σημαίνει πως όλα όσα θα ετοιμάσει ή θα οργανώσει θα πρέπει να είναι μέσα στα δικά της όρια και πλαίσια. Δεν έχει κανένα νόημα να μεταμορφωθείς σε κάτι άλλο για μία βραδιά, σε κάτι που δεν σου ταιριάζει ή στο οποίο δεν νιώθεις άνετα.
Δεν πρόκειται απλά για έναν μίνι οδηγό – ημερολόγιο. Πρόκειται για την εξομολόγηση μίας γυναίκας που θέλησε να μοιραστεί με όλους μας την εμπειρία της, τα συναισθήματα της ενώ δεν λείπει ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ. Σίγουρα θα γελάσετε πολλές φορές κι αν έχετε περάσει από αυτή τη διαδικασία θα θυμηθείτε πολλά δικά σας περιστατικά.
Προσωπικά διαβάζοντας το ένιωσα μία κάποια νοσταλγία για την εποχή της προετοιμασίας του γάμου μου. Ήμουν πολύ νέα και είχα διαφορετικές αντιλήψεις τότε. Δεν ήμουν τόσο προσγειωμένη όσο είμαι σήμερα και ο ξέφρενος ρομαντισμός μου με είχε παρασύρει σε κάποιες λανθασμένες επιλογές. Ευτυχώς όμως ακόμα και τότε ήμουν ο εαυτός μου, δεν έκανα πράγματα που δεν ταίριαζαν στον χαρακτήρα μου. Όταν κοιτάω τις γαμήλιες φωτογραφίες μου είμαι εκεί σε αρκετά νεότερη εκδοχή φυσικά και είναι μάλλον ο μόνος λόγος για τον οποίο μελαγχολώ.
Ειλικρινά θα ήθελα αυτό το βιβλίο να είναι μυθιστόρημα και το λέω αυτό γιατί η μοντέρνα και δροσερή γραφή της Τατιάνας με παρέσυρε. Δεν σκεφτόμουν κι ας διάβαζα ένα ημερολόγιο, αντιθέτως έβλεπα εικόνες και πολύ συχνά χαμογελούσα με τα κωμικοτραγικά της υπόθεσης. Παραδέχομαι μάλιστα ότι ταυτίστηκα σε πολλά σημεία μαζί της ακριβώς επειδή είμαι απλός άνθρωπος και τα τακούνια είναι «αυστηρό όριο» για μένα! Ωστόσο έχω τα παπούτσια του γάμου μου φυλαγμένα μέσα σ’ ένα κουτί στη ντουλάπα μου. Το τακούνι είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο και μία φορά που δοκίμασα να τα φορέσω πρόσφατα με λύπη διαπίστωσα πως δεν μου έκαναν.
Ακόμα κι αν δεν είστε ένθερμοι υποστηρικτές του θεσμού λοιπόν αλλά πήρατε τη μεγάλη απόφαση να θυμάστε πως αυτό που μένει στο τέλος είναι μία ανάμνηση την οποία πάντα θα κουβαλάτε μέσα σας.
Δεν υπάρχουν συνταγές για τέλειους γάμους, ούτε οδηγίες τις οποίες αν ακολουθήσετε πιστά θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Σημασία έχει να κρατήσετε την ουσία και είναι σίγουρο ότι όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους. 
Αυτό θα κερδίσετε αν επιλέξετε να διαβάσετε το βιβλίο της Τατιάνας αν και προσωπικά περιμένω να δω κάτι καινούριο από πλευράς της. Ένα μυθιστόρημα οπωσδήποτε μιας και είμαι βέβαιη ότι έχει πολλά ακόμα να μας πει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου